Mancarimi - cauze, metode preventive si tratament

CAUZE:
Senzatia intensa de mancarime poate fi resmitita pe intreg corpul sau intr-o singura zona. Exista mai multe cauze posibile ale mancarimii, printre care alergia, pielea uscata si iritatia provocata de substante chimice. Unele persoane inclusiv femeile insarcinate si persoanele in varsta, au o piele extrem de sensibila. Mancarimea este adesea provocata de spalatul excesiv, de sapunuri dure, produse pentru baie, detergenti sau haine aspre. Mancarimea pe intreg corpul este rara: ea poate fi un simptom al unor boli ca diabetul, o problema tiroidiana sau icterul. Ea poate fi si un efect secundar al unor medicatii sau o reactie alergica la un aliment ori altceva. Mancarimea este simptomul multor boli ale pielii precum eczema, psoriazisul sau simptom al vindecarii unei rani, insa adesea ramane necunoscuta.
METODE PREVENTIVE:
Daca stiti cauza mancarimii cel mai bine este sa o evitati, sa nu folositi substante care usuca pielea cum ar fi talcul sau produsele de baie parfumate. Utilizati intotdeauna sapunuri si produse de ingrijire pentru pielea sensibila.
TRATAMENT:
- incercati sa nu va mai scarpinati, deoarece iritatia se agraveaza, pielea se poate rani, generand o infectie
- evitati sa faceti bai fierbinti prelungite pentru ca usca pielea si  pot inrautati iritatia
- folositi produse de curatare blande, fara sapun sau spalati-va numai cu apa
- cand simtiti nevoia sa va scarpinati aplicati pe zona afectata o compresa uda si rece sau aplicati o compresa cu suc de cartof crud (favorizeaza vindecarea pielii inflamate)
- adaugati 2 linguri de otet de mere sau 2 linguri de ovaz mare (de la Plafar) in apa calda de baie, relaxati-va apoi timp de 15 minute in apa cada
- plantele antiinflamatorii cum ar fi galbenelele, musetelul si rocoina sunt ideale pentru alinarea mancarimii deci: aplicati unguent cu musetel sau galbenele; faceti o compresa rece muiata in ceai de galbenele sau rocoina si aplicati-o pe zona afectata sau turnati 3 cani de apa fierbinte peste 5 linguri de rocoina uscata, lasati sa infuzeze 15 minute apoi turnati ceaiul in apa de baie si stati mai mult timp in baie.
Aceste metode preventive sunt eficiente dar in cazul in care dupa toate aceste metode mancarimea persista, pielea vi se inflameaza sau infecteaza, banuiti ca exista o alta cauza sau sunteti insarcinata si aveti mereu mancarimi cel mai bine este sa mergeti la medic.

Comentarii