Efectul cafelei si al ceaiului asupra noastra
Cafeaua si ceaiul nu sunt indispensabile, cu toate acestea le consumam cu totii si pe langa asta elibereaza dispozitie buna,placere, sunt gustoase, combat oboseala. Placerea lor excesiva poate fi insa daunatoare. Apa fierbinte, pe langa multe alte substante dizolva si alcaoidele din cafea si ceai. Alcaloidele sunt substante vegetale, care influenteaza functia cerebrala si medulara. O alcaloida a cafelei si a ceaiului este cofeina. Continutul de cafeina al cafelei este de 1,2 - 1,4 %, cea decofeinizata contine 0,1 %. Ceaiul contine mai multa cofeina decat cea din urma, in jur de 0,5 %. Cofeina din ceai insa se leaga de tanin, care intarzie reabsorbtia cafeinei in stomac si intestin.
Din acest motiv efectul revigorant al ceaiului se manifesta mai tarziu, insa dureaza mai mult. Cofeina din cafea, prin inima stimuleaza circulatia, cea din ceai stimuleaza creierul si sistemul nervos central. In cantitati mari cofeina este toxica, si cu totii stim asta sau am simtit efectele daunatoare. Doza letala este de 10 g. O asemenea cantitate se gaseste in 100 de cesti de cafea. Cofeina nu se concentreaza in organism, jumatate din cantitatea consumata se descompune in 3-5 ore, iar in 24 de ore aproape se elimina in totalitate.
Conform unor studii recente, nici cantitatea de cofeina din sase cesti de cafea pe zi nu reprezinta un factor de risc la imbolnavirea arterelor coronare, aparitia diabetului zaharat, cirozei hepatice, hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral si nici in cazul afectiunilor tumorale. Cauzele acestora mai degraba sunt alimentatia necorespunzatoare, consumul excesiv de alcool si fumatul. Dar daca suferim de aceste afectiuni este bine sa nu depasim doza zilnica de 3 cesti. De exemplu eu, desi sunt tanara am hipertensiune, in liceu in clasa a 12a am aflat de ea. Beau ceaiuri din cand in cand, dar cafea nu beau niciodata, dar cand am baut sa vad cum ma simt, efectele au fost dureri de cap si o stare de agitatie pe parcursul acelei zile.
Cafeaua si ceaiul in timpul sarcinii
Ficatul fatului bineinteles nu poate descompune asa usor cofeina ca si in cazul adultilor. Fatul are nevoie de 3-4 zile pentru a putea prelucra cantitatea de cofeina primita de la organismul mamei. Inca nu s-a determinat daca acest pune sau nu in pericol fatul. Este insa cert ca daca mama consuma o cantitate mare de cafeina, mai mult de 8 cesti de cafea sau ceai, pot aparea anomalii congenitale.
Istoria cafenelelor
Bautul cafelei este si o ceremonie, locul principal de desfasurare fiind cafenelele populare in multe orase europene. Obiceiul bautului cafelei a fost raspandit de turci. Primul "oras al cafelei" a fost Venetia, unde la inceputul anilor 1600 s-a deschis La bottega del caffe in Piata San Marco. Dupa Venetia au urmat Oxfordul, Londra, Parisul si Viena, unde si in prezent exista numeroase cafenele renumite. Cafeaua a ajuns pe aceste meleaguri prin intermediul turcilor si a fost imediat adoptata de clasele de sus a societatii. La inceputul secolului XIX Bucurestiul numara peste 1500 de cafenele si birturi. cultura cafelei este raspandita si in tara noastra, majoritatea populatiei consuma cafea, fiind o bautura nelipsita din restaurante, cofetarii si baruri.
Cafeaua espresso este mai buna
Este mai buna pentru ca nu solicita atat de tare stomacul ca si cafeaua la filtru. Aparatele espresso functioneaza pe baza aburului care in cateva secunde filtreaza praful de cafea. In acest timp scurt taninii si substantele amare nu se dizolva. Ceaiul mai sanatos pentru stomac este preparat tot in baza aceluiasi principiu. Planta nu trebuie sa stea mai mult de 3 minute. Acest timp este suficient pentru a dizolva cofeina, in schimb taninii nu ajung in bautura.
Cafeaua pro si contra, proprietati gasiti aici.
Comentarii
Trimiteți un comentariu