Ce trebuie sa stiti despre grau - reteta de grau incoltit

Este una dintre cele mai importante cereale, fiind planta care se cultiva cel mai mult pe glob. Continutul mare in hidrati de carbon si substante proteice corespunde cerintelor organismului uman. Painea si produsele de panificatie ce au la baza graul constituie hrana de baza pentru 35-40% din populatia globului. Boabele de grau contin:
Proteine: 8-24%
Hidrati de carbon: 61-75% din care: amidon peste 90%, zahar 2-3,5%, dextrina 2,3%
Grasimi: 2%
Vitamine: A, B, E, K, D, PP (niacina)
Fitosteroli si substante minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, isoleucina 4,3%, leucina 5,9%, lizina 2,8%, metionina 0,8%, fenilanalina 5%, triptofan 1,1%, valina 3,9%.
Bobul de greu este alcatuit din trei parti: germenele, taratele si endospermul. Faina integrala se fabrica din boabe de grau in intregime (cu toate cele trei componente). Insa faina alba nu contine tarate si nici germenele. Endospermul constituie circa 83% din bob. Din acesta se fabrica faina alba, si consta in principal  din amidon, proteine si o cantitate mica de vitamine din complexul B si nu contine fibre. Taratele reprezinta 14% din bobul de grau, ele continand intreaga cantitate de fibre si cantitati mari de vitamine si substante minerale. Germenele constituie 2,5% din bob, el reprezinta embrionul, sau partea care incolteste, fiind de obicei separat de bob, deoarece contine grasimi care limiteza timpul de pastrare a fainii. Germenele este partea datatoare de viata, din care rasare planta si constituie una dintre cele mai cunoscute surse pentru vitaminele B si E, proteine si grasimi.
Prin procedeele de morarit si transformare in faina alba, rafinata (in loc de faina integrala), graul pierde:
- substante minerale (60% din calciu, 71% fosfor, 85% din magneziu, 77% din potasiu, 78% din sodiu)
- microelemente (40% din crom, 86% din mangan, 76% din fier, 89% din cobalt, 68% din cupru, 78% din zinc, 48% din molibden)
- taratele, germenii: fibrele in intregime
- vitamine: 57% din acidul pantotenic, 68% din riboflavina, 88% din niacin, 97% din tiamina, 94% din piridoxina.
Lucruri asemantoare se petrec si cu celelalte cereale care sunt decorticate. Prin decorticare, se indeparteaza taratele care contin intreaga cantitate de fibre si cea mai mare cantitate de vitamine si saruri minerale. Este bine sa se consume cat mai mult cu putinta cereale integrale. La noi este, cel putin in prezent, foarte dificila procurarea de faina integrala. Pentru cei care isi pot permit sa-si procure faina integrala, trebuie sa stiti ca aceasta nu se pastreaza prea mult timp, datorita germenilor care contin grasimi. Calitatile fainii integrale sunt incomparabil superioare fainii rafinate care este , de fapt, o faina saracita si oricat de multe i-am adauga dupa aceea: tarate, vitamine, albitori s.a, nimic nu poate inlocui faina obtinuta din bobul in intregime. Graul este consumat, in cea mai mare parte, prin paine si produse de panificatie. Painea alba, consumata in proportie foarte mare la noi, este fabricata din faina alba, care este lipsita, asa cum s-a aratat mai sus, de foarte multi nutrienti dintre cei mai valorosi, este lipsita in totalitate de germeni, fibre prin indepartarea taratelor. Ar fi foarte bine sa consumam paine din faina integrala sau, cel putin paine neagra sau graham. Prin comparatie, ar trebui sa consumam 7-10 felii de paine alba, ca sa obtinem nutrientii continuti intr-o singura felie de paine din faina integrala. O alta modalitate de consumare a graului este prepararea de grau incoltit.
Reteta de grau incoltit:
Se iau 100 g boabe de grau, se aleg, se spala bine si se pun intr-o farfurie adanca sau intr-o tava cu pereti de 3-5 cm inaltime. Peste boabele de grau se aseaza un tifon impaturit in doua, umezit, peste care se toarna apa la temperatura camerei, care sa acopere graul cu 0,5 cm, nu mai mult. Farfuria se aseaza intr-un loc caldut (iarna pe calorifer, peste care se pune o scandurica de lemn). Din 8 in 8 ore, se indeparteaza tifonul, se clateste cu grija graul si se aseaza din nou deasupra lui tifonul umezit. Operatia se repeta pana dau primii coltisori albi. Cand coltisorii au 1 mm,  se pune graul intr-un borcanel cu capac, care se pastreaza la frigider. Se consuma dimineata, cate 2 linguri, mestecandu-se bine. Se poate face o cura de 3-4 saptamani, nu mai mult. Dupa o pauza de 2 luni, se poate relua. O alta modalitate de a folosi grau incoltit este de a-l consuma o data la 2 saptamani. Graul incoltit este energizant si vitalizant. Graul incoltit contine 1050 mg fosfor, 342 mg magneziu, 71 mg calciu, enzime, vitamina A, B, E, K, D, PP, proteine si glucide. 
Pentru combaterea constipatiilor cronice, se poate folosi, ca laxativ, un decoct din tarate de grau, fierte in apa timp de 10 minute. Acesta se prepara asemenea grisului. Se indulceste cu miere si se consuma pe stomacul gol. Graul poseda proprietati terapeutice deosebite pentru medicina umana. Principiile active pe care le contine ii confera proprietati nutritive, emoliente, laxative, antidiareice, sedative, remineralizante, reconfortante si tonice.

Comentarii