Pasari de colivie - cum le alegem, le dresam si le ingrijim?
Papagalii pitici, canarii si cintezele sunt pasarile de colivie cel mai des intalnite. Extrem de popular este papagalul pitic, o pasare mica si afectuoasa, usor de domesticit. Acesta poate fi, de cele mai multe, invatat sa vorbeasca, iar exemplarele crescute in captivitate pot avea penajul colorat in diverse nuante de albastru, verde, galben si alb. Cand cumparati o pasare, alegeti una care sa fie vioaie, cu privirea agera si cu penele lucioase. Papagalii pitici pot trai pana la 12 ani, canarii de regula 9 ani, iar cintezele doar 2 ani si jumatate. Principalul favorit dintre pasarile cantatoare este canarul galben, iar dintre cinteze, zebra australiana, denumita astfel datorita cozii ei vargate in alb si negru si a semnelor de langa cioc.
Colivia potrivita
Alegeti o colivie care sa fie suficient de mare pentru ca pasarea sa poata zbura prin ea si inzestrati-o cu cel putin 2 stinghii suspendate si cu vase pentru hrana si apa. Verificati ca podeaua sa aiba o tavita detasabila, usor de curatat si captusiti-o cu hartie impregnata cu nisip (o puteti procura de la magazinele pentru animale de companie). Cintezelor si papagalilor pitici puneti-le in colivie o oglinda, o scara sau un clopotel, pentru a se distra. Asezati colivia si spalati vasele din ea in fiecare zi.
Cum le hranim
Papagalii pitici, cintezele si canarii sunt pasari care se hranesc cu seminte. Amestecurile de seminte se vand la magazinele pentru animale de companie. Puneti-le la dispozitie apa si hrana din belsug, altfel pasarile mor in 24 pana la 48 de ore. De la aceleasi magazine puteti cumpara si dozatoare in care sa introduceti provizii pentru cateva zile. Pasarilor trebuie sa li se dea cate o mica portie de verdeturi, de exemplu salata sau frunze de papadie, de 2 ori pe saptamana. Imprastiati pietricele mici pe podeaua coliviei (ele sunt necesare la digestie). Infingeti un "os de sepie" intre gratiile laterale ale coliviei, pentru ca pasarea sa-si poata freca ciocul de el.
Cum le dresam
Unui papagal pitic i se poate da drumul din colivie imediat ce se obisnuieste sa fie luat in mana. Incepeti prin a va introduce mana in colivie si a scarpina pasarea pe cap. Dupa ce se familiarizeaza cu acest lucru, apasati usor cu degetul aratator pieptul pasarii, pentru a o convinge astfel sa va sara pe deget. In cele din urma, pasarea va veni pe mana in mod firesc si cand va fi afara din colivie. Asigurati-va ca ati inchis toate usile si ferestrele inainte de a da drumul pasarii. Lasati usa coliviei deschisa, ca sa se poata intoarce din proprie initiativa. Daca nu se intampla asa, faceti intuneric in incapere pentru a o linisti si apucati-o usor din spate, prinzandu-i gatul intre degetul aratator si cel mijlociu. Nu lasati niciodata canarii si cintezele afara din cusca, pentru ca vor intra in panica si s-ar putea rani lovindu-se de geam.
Sanatatea si ingrijirea pasarilor
O pasare nu este sanatoasa daca are penele zbarlite, ochii partial inchisi si nu are pofta de mancare. Acoperiti colivia din 3 parti pentru a-i mentine caldura si duceti pasarea la veterinar cat mai repede. Ghearele si ciocul unui papagal pitic pot creste excesiv. Tineti pasarea in felul descris mai sus (apucati-o usor din spate, prinzandu-i gatul intre degetul aratator si cel mijlociu) si taiati-le cu grija cu o foarfeca sau unghiera. Daca pasarea are ciocul descumat, semn al unei infestari cu capuse, ea trebuie tratata de un veterinar.
vreau
RăspundețiȘtergerepasarea