Carisma se poate invata? | Cele trei secrete ale unei straluciri cuceritoare

O ai sau n-o ai? Daca da, esti un om fericit. Daca nu, lasa supararea deoparte, fiindca stralucirea se invata, iar acesta este un lucru extrem de important in ziua de azi. Ultimele cercetari din domeniul psihologiei desconspira secretul "carismei". Iata o propozitie pe care n-ar trebui s-o mai auzim vreodata: "Erai pe-aici? Nu te-am observat". Astazi majoritatea femeilor sunt pe picioarele lor: muncesc si castiga. Nu le lipseste frumusetea, nici inteligenta emotionala, se pot mandri cu realizari in toate domeniile vietii. Cu toate acestea, chiar si femeile aflate in pozitii de top le vine adesea, surprinzator de greu sa iasa in evidenta, sa se faca ascultate si sa-si apere punctele de vedere, desi in ultimul timp exista cateva arme secrete, pe atat de simple, pe atat de eficiente, care permit eului nostru interior, constiintei de sine, sa-si exercite optim influenta asupra celor printre care traim.
Exista persoane, pur si simplu, inzestrate din nastere cu aceasta calitate. Ele se urca cu degajare pe scena si tin o cuvantare in fata a 4 mii de ascultatori, care nu se uita nici macar o singura data la telefonul mobil in timpul discursului, ba chiar rad in momentele potrivite. Astfel de oameni vin la o petrecere unde nu cunosc pe nimeni si pleaca acasa cu zece noi prieteni si cu cinci invitati la cina. Ei isi adjudeca postul de conducere devenit vacant intr-o firma si toata lumea e de acord, altii sunt mai bine pregatiti in domeniu, dar nu reusesc sa fie la fel de convingatori.
Carisma e un amestec echilibrat de expresivitate, sensibilitate si control (acestea sunt cele trei componente principale).
1. Expresivitatea fiind insusirea de a comunica altora, convingator si cu farmec, ceea ce gandesti si ce simti. 
Regula de baza: trebuie sa aveti stima si pretuire pentru propria persoana. Cineva care este sigur de sine va radia si in exterior siguranta si incredere. Dar si oamenii rezervati pot fi foarte carismatici, caci carisma presupune inainte de toate sa ai stima de sine si sa ramai autentic. Si oamenii mai mult sau mai putin introvertiti sunt capabili sa-si creeze contacte la petreceri, fara a trebui sa danseze pe masa. Prin urmare:
- vorbiti si ganditi pozitiv despre voi
- actionati in loc sa plangeti
- intrati in contact cu sentimentele voastre, nu va reprimati trairile afective
- nu va temeti de conversatiile usoare.
2. Sensibilitatea este aptitudinea de a intui sentimentele celorlalti si de a raspunde adecvat la ele.
Regula de baza: interesati-va sincer de ceilalti. In general, femeile au mai putine dificultati atunci cand e vorba sa asculte pasurile cuiva si sa comunice cu el. Cu conditia sa nu se abuzeze de aceasta pretioasa calitate, iar detinatorul ei sa nu fie folosit pe post de terapeut. Prin urmare:
- ascultati ce vi se spune, si nu de forma, ci realmente participand la ceea ce auziti (trup si suflet)
- retineti numele oamenilor, deoarece oricui ii face placere cand o cunostinta noua i se adreseaza pronutandu-i numele, in loc sa intrebe pentru a nu stiu cata oara cum se numeste
- puneti intrebari si nu interpretati gresit 
- antrenati-va spiritul de observatie si odata cu el capacitatea de a evalua corect oamenii (cand vedeti la distanata doi oameni stand de vorba, incercati pe baza gesturilor si a mimicii lor, sa presupuneti despre ce anume discuta).
3. Iar notiunea de control se refera la capacitatea de a-si manifesta sentimentele, dar fara a le da frau liber oricand, in orice situatie si in lipsa totala a unei minime autocenzurari, o calitate extrem de utila mai ales in mediul profesional. Inseamna a fi capabili sa reactionati adecvat, calmi si siguri pe voi in orice situatie.
Regula de baza: supravegheati-va limbajul corporal cand luati cuvantul in public sau participati la o intalnire oficiala si este necesar sa va pastrati distinctia, chiar daca aveti trac. Prin urmare:
- nu va grabiti deoarece graba, lipsa de punctualitate, aerul de om mereu ocupat nu va ajuta sa pareti mai competenti, ci va saboteaza stralucirea
- stati drepti, luati o pozitie stabila si nu gesticulati excesiv
- jucati teatru intr-o trupa de amatori sau inscrieti-va la un curs de actorie, deoarece aceasta activitate va ajuta sa exersati in exprimarea fizica a unor sentimente diverse, invatati multe lucruri despre limbajul corporal, iar aparitiile in fata publicului va ajuta sa ramaneti relaxati atunci cand toti ochii sunt atintiti asupra voastra
- faceti-va ascultati daca aveti impresia ca nimeni n-are chef sa va asculte
- exercitiul ajuta, deci folositi-va mai des de ocaziile de a vorbi in public.
Cei mai puternici inamici ai carismei sunt:
- narcisismul
- invidia
- aroganta
- lipsa de atentie
- complexele de inferioritate.

Comentarii