Trifoiul, precautii si contraindicatii - bautura de trifoi rosu si praf din frunze de trifoi
Trifoiul este o planta folosita ca furaj pentru vite si cunoscuta pentru calitatile ei medicinale. Trifoiul rosu se administreaza contra tusei, a bolilor renale si a gutei. In unele sate din zonele de deal, trifoiul rosu este folosit pentru obtinerea de bauturi si alte preparate precum cele din randurile urmatoare:
1. Bautura de trifoi rosu
Ingrediente:
- 200 g inflorescente de trifoi
- 50 g zahar brut de trestie.
Mod de preparare:
Inflorescentele de trifoi se fierb 20 de minute intr-un litru de apa. Dupa ce lichidul s-a racit, se strecoara, se adauga zaharul, se amesteca bine, se lasa sa se aseze bine timp de 2 ore, dupa care se poate servi.
2. Praf din frunze de trifoi rosu
Frunzele se usuca la umbra sau in cuptor, apoi se piseaza. Pulberea obtinuta este un bun condiment pentru supe. Se foloseste o lingura de pulbere la o farfurie de supa. Mai poate fi utilizat la sosuri si alte preparate.
Precautii si contraindicatii
In cure relativ scurte, trifoiul nu este periculos pentru sanatate. Cercetarile stiintifice au dovedit insa ca animalele ce consuma cantitati mari de trifoi proaspat devin sterpe, ba chiar se umfla si mor. Continutul de fitoestrogeni al plantei s-ar putea sa actioneze si asupra endometrului (mucoasa uterina), de aceea femeilor insarcinate nu li se recomanda preparatele din trifoi.
Ca orice produs ce contine polen, trifoiul poate sa provoace reactie alergica unor persoane sensibile. Daca dupa administrarea preparatelor apare senzatie de prurit, dispnee, cereti parerea medicului.
Din cauza efectului de lichefiere a sangelui, nu se foloseste trifoiul atunci cand administrati medicamente cu efect anticoagulant.
Ca sa preveniti producerea reactiilor chimice intre orice fel de medicamente si remediile fitoterapeutice, e bine sa le luati la un interval de 2-3 ore intre ele.
sa inteleg ca foto arata trifoiul rosu? nu cred.
RăspundețiȘtergere