Bradul de Craciun - cum sa alegem si sa plantam unul de care ne vom bucura ani intregi?

Bradul detine rolul principal in perioada Craciunului iar impodobitul acestuia este cel mai indragit obicei de sarbatori. Mai este putin pana la Craciun, si deja ne gandim cu drag la cadourile lui Mos Craciun, la colinde, la mirosul de brad si la vascul din pragul usii sau coronita de brad (simbolizeaza natura vesnica a dragostei). Traditiile legate de Craciun aduc simboluri naturale vechi de sute de ani, printre care si bradul. Decat sa cumparam brazi taiati pe care ii avem doar pana in ianuarie in casa, mai bine plantam unul pe care sa-l avem multi ani. Astfel ne vom bucura de frumusetea acestuia in fiecare zi (este si mai ecologic). Iata cum il puteti planta in mod corect:
Pomii de Craciun cu radacina pot fi plantati afara dupa trecerea sarbatorii, dupa care il veti putea scoate din nou din pamant si aduce in casa iarna urmatoare. Este bine sa stiti ca unele conifere, precum molidul, cresc rapid si in cele din urma vor ajunge prea mari pentru a mai putea fi aduse in casa. Coniferul poate deveni atunci o podoaba permanenta a gradinii, dar din cauza faptului ca un exemplar poate ajunge pana la 40 m inaltime, este important sa ii alegeti cu atentie locul. Acestuia ii prieste un sol putin acid, dar poate creste frumos aproape in orice loc, cu conditia sa fie bine udat in perioada in care se gaseste in casa.
Daca doriti sa alegeti un brad cu radacini, verificati ca acestea sa nu fie vatamate. Daca nu poate fi pus imediat in ghiveci, asezati-l intr-o galeata cu apa, intr-un loc racoros. Odata introdus bradul in ghiveci, udati-l zilnic si tineti-l departe de orice sursa de caldura. Acest lucru va mentine bradul sanatos si va reduce la minim procesul de cadere a acelor. 
Un brad care are mai putin de 1m inaltime are sansele cele mai mari de supravieturie atunci cand este plantat la exterior.
Daca intentionati sa plantati bradul afara, este bine sa nu il tineti in casa mai mult de 10 zile, pentru ca astfel ii veti mari sansele de a-si continua cresterea. Din nefericire, inceputul lunii ianuarie nu este cel mai bun moment in care sa plantati orice fel de copac, astfel ca pentru a-i da pomului de Craciun sansele cele mai mari de supravietuire va trebui sa faramitati foarte bine cu o furca eventualul pamant inghetat si sa il combinati cu multa turba, compost de gradina sau pamant fertil de frunze (puteti folosi orice fel de fertilizator). Sapati o groapa suficient de adanca pentru ca radacinile sa intre in ea complet, iar dupa plantare mai imprastiati turba si compost in jurul bazei pomului.
Pe internet veti gasi mai multe detalii despre cum sa obtineti compostul de gradina (procesul prin care deseurile menajere din casa si curte sunt transformate intr-un compus bogat in nutrienti).
Va puteti comanda si online un bradut, iar preturile sunt cuprinse intre 30-120 lei cu transport inclus.

Comentarii