Gargara pentru dureri in gat, raceala si arsuri la stomac


gargara cu sare

Gargarele sunt procedee extrem de vechi, uneori medicamentoase, utilizate pentru curatenia gurii si a laringelui. In functie de substantele folosite, pot ajuta si la eliminarea bacteriilor, la atenuarea unei dureri de gat sau la calmarea durerilor de stomac. Acum, in perioada gripelor si a virozelor, gargarele sunt un prim ajutor de exceptie. Prepararea unei gargare e cat se poate de simpla. E suficient sa puneti apa la fiert, sa o lasati sa se raceasca usor si sa adaugati substanta de care aveti nevoie. Iata cateva retete pentru prepararea unei gargare:
Dureri in gat
Nimic nu se compara cu un suc de lamaie pentru a lichida o durere in gat. Faptul ca este astringent reduce inflamatia mucoasei si creeaza un mediu acid, ostil virusurilor si bacteriilor. Turnati o lingura de suc de lamaie intr-o cana cu apa calda si faceti gargara.
Apa sarata este la fel de eficienta: amestecati un sfert de lingura de sare cu o cana de apa calda si adaugati o lingura de apa oxigenata, la 200 ml de apa pentru a ucide bacteriile.
Mai exista si alte gargare contra durerilor in gat. Iata una foarte eficienta: se amesteca o cana de apa fierbinte cu o lingurita de pulbere de ghimbir. Apoi adaugati sucul unei jumatati de lamai si o lingurita de miere. Ghimbirul este antiinflamator, iar mierea imblanzeste gatul.
Gargara cu bitter de plante - are proprietati antiseptice de exceptie
Se pune o cana de apa la fiert, se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga o lingurita de bitter original. Faceti gargara cat mai adanc, chiar daca inghititi putin, nu-i nimic, dezinfecteaza.
Gargara cu lamaie, bicarbonat si albastru de metil
Se fac 3 gargare pe zi: una dimineata cu lamaie, alta la pranz cu bicarbonat de sodiu si alta seara, cu albastru de metil (se gaseste la farmacie si se recomanda in caz de gripe si viroze persistente)
Arsuri la stomac
In caz de arsuri ocazionale, incercati o gargara cu apa sarata, deoarece sarea potoleste senzatia de arsura si favorizeaza cicatrizarea mucoasei iritate. In schimb, daca aveti arsuri de stomac cronice, consultati un medic: ar putea fi semnul unui ulcer sau al unei hernii hiatale.
Raceala
De la primele semne faceti o gargara cu putin sos Tabasco (din comert) diluat in putina apa calda. Pentru amatorii de senzatii tari este remediul cel mai radical pentru a degaja caile respiratorii. 
O solutie mai blanda o reprezinta echinaceea. Amestecati 2 picaturi tinctura de echinaceea cu 200 ml de apa calda si faceti gargara de 3 ori pe zi.

Comentarii