Noua dieta pentru diabetici - previne si tine sub control diabetul
Asa-numitul diabet zaharat este o tulburare a metabolismului glucozei. Este destul de intalnit in tarile occidentale. Acest termen se refera de fapt la doua afectiuni a caror particularitate comuna este nivelul ridicat de zahar din sange.
Diabetul de tip I, cunoscut sub numele de diabet juvenil, sau diabet insulo-dependent. Din cauza unei infectii virale, a unei toxine sau a unei reactii autoimune, toate amplificate de predispozitia ereditara, celulele producatoare de insulina din pancreas sunt distruse. Acesti diabetici sunt de regula slabi si trebuie sa primeasca insulina de mici.
Diabetul de tip II, numit si diabet cu debut de la varsta adulta sau diabet noninsulino-dependent. Cauzele lui nu sunt cunoscute in totalitate, dar se stie ca este provocat de o alimentatie bogata in dulciuri, produse rafinate si saraca in cereale integrale.
Iata de ce trebuie sa cresteti si ce trebuie sa eliminati din alimentatie:
Cresteti consumul de leguminoase, legume, cereale integrale, fructe, alune, anghinare, telina, avocado, ceapa, ciupeci, cartofi, germeni de grau.
Reduceti sau eliminati zaharurile, produsele de patiserie rafinate, mierea, grasimile saturate, ciocolata, crustaceele, carnea, laptele, bauturile alcoolice, sarea.
Pana recent, diabeticilor li se prescria o dieta clasica:
- scazuta in toate tipurile de carbohidrati
- bogata in proteine si in grasimi.
Consumul de cereale, leguminoase si fructe era descurajat din cauza continutului lor de hidrocarburi complexe (amidon) si zahar, care se transforma in glucoza in timpul digestiei. Aceasta dieta saraca in carbohidrati parea cat se poate de logica pentru diabetici si in aparenta permitea tinerea sub control a glucozei din sange. Insa s-a demonstrat ca la diabeticii care urmau acest tip de dieta, incidenta arteriosclerozei si a bolilor cardiovasculare, inclusiv atacul de cord, era mai crescuta.
Dieta actuala a diabeticilor inlatura treptat vechile prejudecati legate de dezavantajele carbohidratilor. Dieta actuala arata asa:
- bogata in carbohidrati complecsi
- bogata in fibre
- saraca in grasimi, in special in grasimi saturate de origine animala
- saraca in zaharuri.
Aceasta abordare are rezultate mai bune in ce priveste controlul glicemiei, prevenirea complicatiilor si cresterea longevitatii diabeticilor.
Cerealele integrale, leguminoasele, legumele verzi frunzoase si nucile (alaturi de celelalte alimente enumerate la inceputul articolului) corespund celor patru obiective ale dietei pentru diabetici intrucat ele contribuie la controlul glucozei mai bine decat orice alt tip de aliment. In plus, consumate in abundenta, previn diabetul.
Comentarii
Trimiteți un comentariu