Ingrijirea picioarelor cu ajutorul plantelor - retete pentru tratarea transpiratiei

Piciorul este ultimul segment al membrului inferior, si are nevoie de ingrijire pentru a-si mentine frumusetea. Trebuie sa se aiba in vedere incaltamintea, mentinerea unei igiene corespunzatoare si tratarea la timp a unor boli aparute. Purtarea incaltamintei necorespunzatoare, stramte, determina aparitia monturilor, bataturilor si basicilor. In pantofi, ghete sau cizme, picioarele nu trebuie sa fie comprimate.
Un aspect de care trebuie sa tinem cont este transpiratia picioarelor. Transpiratia poate fi puternica sau mai putin puternica. Ea contine vapori de apa, dioxid de carbon, substante anorganice si substante organice precum uree, acid uric si creatina. Nerespectarea regulilor de igiena duce la emanatia unui miros urat, iar in cele din urma la boala numita bromhidroza. Ea este determinata de microbul Bacterium Foetidum, care fermenteaza transpiratia iar substantele organice pe care le contine se descompun si se degaja un miros neplacut. Reducerea transpiratiei se poate realiza prin mijloace naturiste, folosind plantele. Iata si cateva retete de ajutor, impotriva transpiratiei:
Se face un decoct:
1. Se adauga o lingura de pulbere scoarta de anin negru la 250 ml de apa. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoara si apoi se spala picioarele cu acest decot, timp de cateva zile la rand, pana la disparitia problemei sau atunci cand este necesar.
2. Se adauga 300 g pulbere de scoarta de stejar la 4 litri de apa. Se fierbe timp 20 de minute, se strecoara, se lasa la racit pana cand devine caldut. Se spala picioarele, ba chiar puteti tine picioarele cateva minute.
3. Se adauga 300 g frunze uscate de izma buna la 3 litri de apa. Se fierbe timp de 10 minute, se lasa la racit pana cand e caldut, se strecoara apoi se spala picioarele. Acest decoct are rolul de a elimina transpiratia urat mirositoare.
4. Se adauga 600 g de frunze de nuc la 4 litri de apa. Se fierbe 20 de minute, se lasa la racit pana ce devine caldut, se strecoara dupa care se spala picioarele. Acest decoct are rol antisudorific.
5. Se adauga 3 linguri de pulbere de scoarta de salcie la 250 ml de apa. Se fierbe 20 de minute, se trecoara, se lasa la racit apoi se imbaiaza picioarele. Prin folosirea acestui decoct in mod regulat, se reduce transpiratia si se inlatura mirosul.
6. Se adauga 3 linguri de pulbere de planta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, se lasa la racit, se strecora apoi se spala picioarele. Acest decoct diminueaza transpiratia.
Un alt remediu eficient impotriva transpiratiei ar fi masajul picioarelor cu ajutorul uleiurilor esentiale:
- masajul pe care il puteti face singuri cu ulei de aromterapie este foarte relaxant, reduce transpiratia si suprima bacteriile care actioneaza asupra transpiratiei si dau mirosul neplacut
- puneti 3 picaturi de ulei esential de lamaie, arbore de ceai, menta sau rozmarin la 2 linguri de ulei de soia sau de migdale dulci si masati picioarele usor sau mai energic, cum va place (daca sunteti insarcinata evitati uleiul esential de rozmarin).

Comentarii