Retete pentru ingrijirea tenului uscat

Tenul uscat este reprezentat de pielea subtire, fina, fragila, iritabila, care se descumeaza usor. Exista ten alipic, lipsit de grasime, si ten uscat deshidratat, lipsit de apa. Pielea deshidratata este brazdata de cele mai multe ori de riduri fine, nu are suplete si elasticitate. Apa dura, calcaroasa, apa calda, sapunurile in exces, cremele pe baza de stearati sunt contraindicate. Pentru un asemenea ten, dupa curatire, se aplica masti cu laptisor de matca, miere de albine, smantana si lapte. Rezultate foarte bune pentru ingrijirea unui astfel de ten si in general a pielii uscate de pe alte parti ale corpului se obtin cu ajutorul infuziilor, decocturilor si mastilor pe baza de plante, fructe si legume. Iata cateva astfel de remedii naturiste, recomandate pentru tenul uscat:
1. Masca de banane: se pune intr-un blender o banana bine coapta, o lingurita de miere, o lingurita de ulei de masline pana devine o pasta. Se intinde masca bine pe fata, se lasa intre 30-60 de minute dupa care se spala cu apa distilata. Aceasta masca are actiune tonica si emolienta.
2. Masca de castravete: 
a) Sucul obtinut prin storcatorul de fructe sau prin stoarcere in tifon dupa ce castravetii au fost dati prin razatoare, se aplica pe fata cu ajutorul unui disc demachiant, apoi se pun comprese pentru 20 de minute. Sucul de castraveti hidrateaza si catifeleaza pielea.
b) Daca tenul este prea uscat, la 250 ml de suc de castraveti se adauga o lingura de ulei de migdale sau ulei de masline. Se agita bine continutul intr-o sticla si se unge tenul cu aceasta. Se lasa 30-60 de minute sa actioneze, apoi se spala bine cu o infuzie calduta de musetel.
c) Se amesteca 100 ml suc de castraveti cu 100 ml de lapte de vaca proaspat, si apoi stergeti tenul si gatul. Se pot aplica si comprese zilnice cu acest amestec. Dupa ce se ridica compresa si se usuca pielea, se sterge tenul cu apa de roze, folosindu-se un disc demachiant.
3. Masca de lamaie: se amesteca sucul de la o lamaie cu un galbenus de ou si o lingurita de miere. Se aplica masca pe ten, se lasa sa actioneze timp de 15 minute. Apoi se clateste cu infuzie de coada-soricelului (actiunea sa antiinflamatoare este benefica pielii).
4. Masca de morcov: se da un morcov prin razatoarea mica si se amesteca cu o lingurita de caimac, smantana si putin lapte. Amestecul se aplica pe fata timp de 30 de minute. Aceasta masca are o actiune emolienta si foarte utila tenurilor uscate si sensibile.
5. Masca de papaya: se pune intr-un blender o felie de 1 cm de papaya, smantana si caimac, pana devinte o pasta. Pasta obtinuta se aplica pe fata, se lasa 30 de minute dupa care se clateste cu infuzie de nalba mare.
6. Masca de tarate: se amesteca o lingura de tarate cu o lingura de caolin, o lingurita de miere si cu putina apa distilata, se amesteca pana se obtine o pasta consistenta. Pasta obtinuta se aplica pe fata timp de 30-60 de minute. Aceasta masca are actiune benefica pentru tenurile uscate si congestionate.
7. Infuzie de soc: peste o lingura de flori uscate se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 30 de minute dupa care se spala fata si se aplica comprese timp de 30-40 de minute. spalarea si compresele se fac folosind infuzia pregatita. Are actiune antiseptica, antiinflamatoare asupra tenului uscat, iritat si congestionat.
8. Infuzie de galbenele: peste o lingura de flori uscate se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 30 de minute, se strecoara si se foloseste sub forma de comprese pe fata. Are actiune antiinflamatoare.
9. Infuzie de sunatoare, musetel si nalba: peste 1 lingura de sunatoare uscata, o lingurita de musetel, o lingurita de nalba se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 30 de minute, se strecoara si se aplica comprese pe ten. Are actiune stimulatoare asupra tenurilor uscate, iritate si congestionate.

Comentarii