Remedii din plante pentru retentia de lichid - masuri generale si aromaterapie
O acumulare anormala de fluid in tesuturile moi poate produce o umflare, mai ales a gleznelor. Schimbarile in stilul de viata si leacurile traditionale pot juca adesea un rol important in reducerea retentiei de lichid si alinarea simptomelor.
Orice munca facuta in echipa este mai eficienta. De asemenea si retetele cu mai multe plante rezolva mai eficient problemele de sanatate, actionand simultan asupra organelor. Sucul de lamaie este util contra retentiei de lichid, deoarece are proprietati diuretice. Alte diuretice sunt morcovii, prazul, castravetii si ceapa.
Ca masuri generale ar fi bine sa:
- faceti zilnic exercitii fizice timp de o jumatate de ora (ele activeaza circulatia si impiedica acumularea lichidului in membrele inferioare)
- pentru a intari peretii capilari, mancati alimente bogate in vitamina C si flavonoide
- reduceti consumul de sare
- daca stati mult timp in picioare sau asezat, contractati des muschii gambelor (sangele va fi impins astfel in sus prin venele gambelor, prevenind umflarea gleznelor)
- intindeti-va cu picioarele mai sus de solduri timp de cel putin 20 de minute de doua ori pe zi, pentru ca excesul de lichid sa se retraga din glezne.
Aromaterapie:
- faceti o baie calda in care ati adaugat 6 picaturi de ulei de geraniu, 6 picaturi de ulei de lamaie sau 3 picaturi de ulei de rozmarin.
Iata si cateva retete combinate pe baza de plante:
1) Daca retentia de lichid are legatura cu afectiuni cardiace, sunt recomandate retete ce contin o planta care salveaza deseori vietile bolnavilor ce au trecut prin tragedia infarctului miocardic, si anume ruscuta-de-primavara. Ea poate fi consumata in cantitati foarte mici sub forma de pulbere, dar si in combinatie cu alte plante:
- Se amesteca 25 g de ruscuta cu radacina de osul-iepurelui, fructe de maces si 50 g frunze de mesteacan. O lingura din acest amestec de plante se infuzeaza 6 ore in 300 ml de apa rece, apoi se incalzeste fara sa fiarba la foc mic inca 15 minute. Dupa racire, se strecoara si se bea putin cate putin pe parcursul zilei.
- Se amesteca o lingura de ruscuta cu flori de sanziene, drobita, crengute sau frunze de ienupar si o lingurita flori de lacramioare se pun in 1,5 litri de apa rece sise tin pe foc, pana se evapora un sfert din lichid. Se lasa sa infuzeze acoperit cu capac, pana la racire. Se beau cate 2 linguri la fiecare 2 ore.
2) Se amesteca cate 4 linguri de vasc, menta, scoarta de soc, radacina de cicoare si cate 3 linguri de cimbru si pochivnic (piperul lupului). Plantele se maruntesc, se amesteca bine iar 3 linguri din acest amestec se infuzeaza pe timp de noapte in 3 pahare de apa rece. Dimineata se pun pe foc mic intr-un vas mai mare cu apa fierbinte si se fierbe acoperit, timp de 3 ore. Se lasa la racit timp de 30 de minute, se strecoara si se bea in 4 reprize in timpul zilei cu o ora inainte de masa.
3) Pentru eliminarea lichidului din cavitatea abdominala se face un decoct din urmatoarele plante: cate 3 linguri pastai de fasole, muguri de mesteacan, flori de albastrita, matase de porumb, 5 linguri fructe negre de scorus. Trei linguri de amestec se infuzeaza 12 ore in 450 ml apa fiarta si racita, apoi se pun pe foc, se aduc pana la fierbere si se mai infuzeaza timp de 7 ore. Se bea cate 100 ml de 4 ori pe zi indulcit cu miere.
4) Daca va treziti dimineata cu ochii umflati, beti in timpul zilei decoct din flori de soc. Se pune o lingurita de flori in 250 ml de apa si se lasa pe foc pana incepe sa fiarba. Se lasa la racit, se strecoara si se bea de 3-4 ori pe zi inainte de masa si nu mai tarziu de ora 17.
5) Beti zilnic 1-2 cani cu ceai caldut spre rece de frunze de papadie si coada soricelului.
6) In 3 litri de apa se fierb timp de 15 minute, 150 g dintr-un amestec din urmatoarele plante: frunze de mesteacan, sanziene si radacina de brusture. Decoctul se toarna in cada cu apa calda, in care trebuie sa stati 45 de minute, dar nu mai mult de o ora.
Comentarii
Trimiteți un comentariu