Fructe la ghiveci - sfaturi pentru plantarea merilor, perilor si piersicilor
Ce poate fi mai minunat decat propria recolta de fructe proaspete pe o terasa sau balcon insorit?
De mult timp mi-am dorit sa am capsuni la ghiveci, si dupa multe documentari m-am hotarat sa fac in sfarsit acest lucru incepand de luna viitoare. Eu am ales capsunile pentru ca sunt preferatele mele, dar voi puteti alege ciresul, piersicul, prunii sau meri si peri. Ingrijirea atenta poate fi rasplatita cu fructe delicioase. In perioada de crestere activa, plantele la ghiveci au nevoie de multa apa, trebuie protejate de inghet pe timp de iarna si necesita fertilizat regulat pentru a rodi an de an.
Sfaturi pentru plantarea merilor si perilor
Acestia pot fi copacei desi sau crescuti sub forme piramidale, ori directionati ca un cordon (o singura tulpina principala), evantai sau spalier (2-3 ramuri orizontale ce cresc din trunchiul central). Necesita taiere atenta, dar sunt ideali in spatiu limitat. Copacii sub forma de tufa sau piramida trebuie taiati iarna, pana la o treime din ramurile vechi. Pentru o forma frumoasa, ramurile se taie pana la nivelul la care se orienteaza spre exterior. Scoarta tanara este mai deschisa la culoare si mai moale decat cea batrana. Ramurile ce ies din forma si cele crescute direct din trunchi, trebuie taiate. Daca apar fructe in primavara, trebuie lasate sa creasca doar 2-3, pentru ca nutrientii sa ajunga la planta, sa asigure cresterea. Majoritatea vor produce fructe pe ramurile de 2-3 ani, dupa trecerea rodului, iarna, acestea trebuie taiate pana la lungimea de 5 cm. Unele soiuri, cum este Worcester Pearmain, produc fructe in varful ramurilor tinere, deci trebuie taiate diferit. Notati intotdeauna numele soiului la cumparare pentru a va documenta mai bine in privinta lui.
Piersici
Piersicii polenizati manual, rodesc mai devreme si mai bogat cand sunt acoperiti, decat cei tinuti afara. In mod ideal, se scot vara afara . Soiurile pitice, cum este Bonanza, au ramuri de maxim 75 cm. In interior au nevoie de un loc insorit, pana la aparitia fructelor piersicii trebuie tinuti la 10-13°C, apoi se poate creste temperatura la 18-21°C. Daca produce multe fructe, o parte trebuie indepartate, pentru ca cele ramase sa aiba spatiu suficient sa creasca, necesita cam 5 cm intre ele (indepartarea fructelor stimuleaza si cresterea).
Exista varietati pitice si miniaturale de pomi fructiferi. Angajatii de la un centru de gradinarit va pot ajuta. De exemplu:
- ciresul Morello se polenizeaza singur si va rodi in semiumbra, langa un perete nordic
- vita de vie creste obisnuit sau directionata pe perete, la inaltime adecvata pentru cules; soiul Black Hamburgh este cel mai potrivit
- piersicul necesita un loc insorit, calduros, sau poate fi orientat pe un perete de sud si poate fi polenizat manual
- prunii Victoria si Laxton's Gage se polenizeaza singuri si trebuie taiati vara.
Maine va voi scrie pasii pentru cresterea capsunilor la ghiveci si cateva indrumari generale pentru ingrijirea fructelor la ghiveci.
Comentarii
Trimiteți un comentariu