Batoane organice din ovaz integral si fructe - gustari dulci pentru cei mici dar si pentru cei mari
De ce le plac dulciurile copiilor? Cand au copiii drept la desert?
Copilul a ajuns deja mare si tot felul de solicitari si provocari ii stau in fata. Pentru aceasta mama trebuie sa vegheze ca alimentatia lui sa fie corespunzatoare. Alimentatia lui trebuie sa contina proteine, glucide si lipide in proportii echilibrate, vitamine si saruri minerale. Pentru ca stilul lui de viata sufera modificari in aceasta perioada, s-ar putea ca felul in care se alimenta pana acum sa fie putin perturbat. Trebuie sa amintim si despre dulciurile pe care toti copiii le adora, si ce ar fi mai bine pentru ei.
Se pare ca si preferinta pentru dulce este innascuta. Unele opinii afirma ca gustul dulce ar aminti de gustul lichidului amniotic, in timp ce alte opinii sustin ca de fapt, gustul laptelui matern ar sta la baza preferintei pentru dulce. In orice caz, cand se vorbeste despre "ceva dulce", se face referire la produsele procesate care contin zahar (bomboane, jeleuri, acadele, dropsuri, prajituri, fursecuri, biscuiti, torturi, inghetata s.a...), fie cumparate, fie facute in casa. Sunt preparate pe care medicii nu le recomanda copiilor sub 2 ani pentru ca pot cauza probleme de sanatate, in special carii dentare, diabet sau chiar pot duce in timp la obezitate.
De asemenea, nici copiilor mici nici celor mai mari nu le sunt recomandate dulciurile sau produsele care contin indulcitori sintetici (zaharina, sorbitol, ciclamat s.a...), cofeina, cacao sau grasimi in exces. Se spune ca daca le oferim dulciuri prea devreme, copiii vor fi predispusi sa consume o cantitate din ce in ce mai mare mai tarziu. O alta teorie este ca preferintele alimentare se dezvolta in primul an de viata, drept pentru care acei copii care primesc dulciuri pana la varsta de 1 an nu vor mai accepta alimentele. Totusi multi medici pediatri nu interzic total introducerea dulciurilor sanatoase in alimentatia copilului de la o varsta mai mica. Argumentul lor este ca astfel se poate controla mai usor cantitatea si tipul dulciurilor oferite si se va evita ca micutii sa deprinda acest gust de la persoane nefamiliarizate cu obiceiurile noastre alimentare.
Printre ceea ce nutritionistii numesc dulciuri sanatoase se numara in primul rand fructele proaspete sau fructele deshidratate precum caise, goji, curmale, prune, merisoare s.a., care pot satisface nevoia de dulce a copiilor. Dar le mai puteti oferi copiilor ca dulciuri sanatoase: bucatele de fructe inmuiate in miere sau sirop de artar si tavalite prin fulgi de cocos, seminte sau nuci macinate; budinci cu fructe; bomboane de nuci; biscuiti integrali sau cu fructe; iaurt cu fructe crude sau coapte, facut in casa, indulcit cu miere sau vanilie (cel din comert contine zahar si ar fi bine sa fie evitat) daca este necesar, dar puteti adauga banana ca indulcitor excelent (eu folosesc mereu banana pentru a-mi indulci iaurtul cu capsuni si cereale); smoothie-uri si shake-uri; fructe coapte cu miere si scortisoara sau sirop de artar. Dulciurile sanatoase au avantajul ca pe langa faptul ca satisfac dorinta de dulce a copiilor, au si o valoare nutritiva importanta.
De curand am descoperit la farmacie niste batoane organice din ovaz integral si fructe Goodies. Pretul unui baton este de 4,25 lei, putin cam mare avand in vedere ca are doar 30 g doar ca se merita. Cand le-am descoperit le-am luat pentru mine, sa vad cum sunt. Pot sa zic ca sunt foarte gustoase, dulci in limite normale si foarte consistente. Apoi am luat cateva si pentru verisoara mea de 2 ani, careia i-a placut foarte mult, desi nu ma asteptam la cat de mofturoasa este la mancare. Desi a fost creat special pentru cei mici, nu ma pot abtine ca din cand in cand sa mananc si eu aceasta bunatate creata pentru ei. La prima gustare, am avut impresia ca mananc un baton de nuci macinate cu fructe uscate, si dupa cum arata continutul ingredientelor, se pare ca nu m-am inselat mult. Acest baton contine faina integrala de ovaz organic 44%, stafide organice 34%, ulei de floarea soarelui organica 10%, suc concentrat de mere organice 6%, nuca de cocos organica 5%, ulei de portocale organice <1%. Dupa cum vedeti numai ingrediente naturale si simple, fara adaosuri de zaharuri si grasimi saturate. Il recomand cu incredere atat pentru cei mici si chiar pentru voi cei mari care aveti nevoie rapid de o mica gustare sanatoasa, si nu ati avut timp sa pregatiti ceva inainte. Am incercat atat batonul organic din ovaz integral cu mere si portocale cat si cel cu cereale, mere si zmeura. Insa cel mai mult mi-a placut cel cu ovaz, mere si portocale, pentru ca aroma portocalelor mi-a dat senzatia ca mananc un desert cu jeleu de portocale.
Comentarii
Trimiteți un comentariu