Constrangerea - obligatia, obiceiul, obsesiile, indeplinirea sarcinilor si odihna
Obligatia, obiceiul, constrangerea
Fiecare dintre noi avem obligatii de baza, ca si cum am fi constransi sa le indeplinim, de exemplu trebuie sa castigam suma de care avem nevoie pentru a ne intretine pe noi si familia noastra, lucrarile la termen trebuie sa le realizam pana la termenele fixate, trebuie sa fim in locul convenit la data convenita. Foarte multe persoane acumuleaza voluntar sarcini, obligatii, de exemplu isi asuma cu entuziasm diverse functii sociale, fiind membri ai comitetelor de parinti, locatari si ai corpului de pompieri voluntari. Aceasta acumulare, agitatie poate ascunde si probleme psihice: in acest fel incearca persoana sa demonstreze pentru sine importanta sa, eventual se refugiaza in aceste sarcini de o anumita problema grava. Deci nu trebuie sa ne suprasolicitam. Adesea toate se aduna: seful cere imediat un raport, trebuie cumparat un cadou bunicii, copilul este bolnav, masina ar trebui dusa la service s.a. Intr-o asemenea situatie trebuie sa incercam sa ne pastram cumpatul spunand: fara panica! Daca incepem sa ne agitam, situatia va deveni mai dificila, daca insa incercam sa stapanim situatia, probabil vom reusi sa le rezolvam pe toate.
Dar si neglijarea obligatiilor este insotita de grave repercusiuni, asa cum putem observa in cazul alcoolicilor care isi pierd locul de munca, chiar familia. Toate acestea se intampla din cauza ca acestia renunta la obligatiile cotidiene. Fiecare dintre noi avem obiceiuri dobandite, de exemplu bautul cafelei dimineata, cititul presei, somnul dupa masa de pranz, iar omisiunea acestora cauzeaza o senzatie de lipsa. Obiceiurile noastre pot fi ciudate, chiar neobisnuite, insa acest lucru nu inseamna ca sunt anormale. In cazul constrangerii din punct de vedere medical este vorba despre altceva.
Obsesiile sunt niste ganduri si imaginatii involuntare. Acestea se repeta si preocupa continuu persoana in cauza. Obsesiile nu sunt obligatoriu anormale, majoritatea dintre noi am avut de a face cu acestea, de exemplu daca o melodie ne-a ramas in minte, sau mai multe ore in sir incercam sa ne amintim un nume sau un titlu de film, care nicicum nu vrea sa ne vina in minte. Obsesie este si cand plecam in concediu si nu suntem siguri daca am inchis gazul, am incuiat usa. Insa de regula acestea sunt fenomene trecatoare. Persoanele suferinde de obsesie manifesta aceste fenomene insa mult mai intens si mai frecvent. Gandurile obsesive ii acapareaza atat de tare incat nu sunt in stare sa duca o viata normala, ceea ce cauzeaza multe probleme mediului lor apropiat.
Actiuni obsesive (compulsii)
Actiunile obsesive sunt cand cineva simte o dorinta irezistibila de a face o anumita actiune, de a o repeta la nesfarsit. Aceasta insa trebuie delimitata de ritualuri, obiceiuri care au doar un caracter obsesiv redus, de exemplu somnul de dupa masa sau berea bauta seara pentru a reduce tensiunea sau ceremoniile situatiilor dificile, determinante, ca de exemplu inainte de examene, concursuri. Insa este vorba despre boli, nevroza obsesiva cand intreaga personalitate este influentata de gandurile si actiunile obsesive, si chiar daca individul lupta impotriva acestora, nu le poate invinge. Asemenea ganduri sunt de exemplu dorinta recurenta de a injunghia pe cineva, sau spalatul frecvent pe maini, aproape in fiecare minut. Chiar daca actiunile obsesive nu sunt drastice sau daunatoare, adesea fac ca persoana in cauza sa nu isi poata indeplini sarcinile cotidiene, munca. Nevroza obsesiva este o afectiune foarte greu de tratat.
Indeplinirea sarcinilor si odihna
Obligatiile, sarcinile de regula nu reprezinta o problema. Uneori poate le simtim solicitante insa le indeplinim. Important este sa nu ne asumam peste puteri, mai ales o perioada indelungata, si sa avem in vedere pastrarea echilibrului intre munca si odihna, relaxare. Trebuie sa fim atenti ca sarcinile sa nu ne depaseasca puterile, capacitatile. cine se teme ca nu poate face fata si in loc sa doarma se gandeste tot la munca, isi provoaca numai rau. In societatea actuala, centrata pe succes si bani suntem predispusi sa ne suprasolicitam, in special in cadrul ocupatiilor care promit venituri insemnate. Nu intamplator a aparut denumirea de "boala a managerului". Trebuie sa fim constienti ca nu merita sa ne riscam sanatatea. De multe ori simptomele apar cand deja este greu de intervenit. In astfel de cazuri trebuie solicitat ajutorul medicului de familie, psihologului si chiar colegilor de lucru.
Comentarii
Trimiteți un comentariu