Arta convingerii - strategii de convingere care va duc la scopul propus
V-ati pus in minte o dorinta care pentru a fi implinita are nevoie de sprijinul altora? Oricat de mare incredere avem in puterile noastre de a izbandi, victoria depinde in mare masura de altii: acasa, in familie, la locul de munca, chiar si pe terenul de sport, o bucatica din prestatia noastra are nevoie de sprijin exterior. Iata cateva strategii de convingere, care va duc mai repede la scopul propus:
Sentimentele favorizeaza negocierea
Cu cat e mai prezenta starea noastra emotionala, cu atat mai dibaci vom negocia. Un exemplu impresionant: dupa vizionarea unui film lacrimogen, potentialii cumparatori au fost dispusi sa dea cu 30% mai mult pe marfa dorita. La fel se intampla si la cumparaturi, cand un vanzator cu carisma prezinta marfa ca pe o poveste de dragoste - dam banii cu ochii inchisi.
Pas cu pas, spre atingerea scopului
Daca aveti in vedere modificari mai importante, apropiati-i pe coparticipanti de obiectivul vostru, nu dintr-odata, ci pas cu pas. De exemplu, aveti de gand sa va zugraviti locuinta. folosind culori indraznete, dar partenerul de cuplu nu vrea? Propuneti-i sa testati culoarea dorita, sa zicem orange, doar pe un perete, deocamdata. In timp, se va obisnui cu ea.
Faceti complimente
O strategie grozava pentru viata profesionala o reprezinta "tehnica de etichetare". Pentru asta puneti-le in avans, o "stampila", celor pe care vreti sa-i convingeti, sub forma unui compliment care sa va sprijine argumentatia. De exemplu, inainte de a discuta cu seful despre marirea de salariu, spuneti-i intr-un alt context, ca il considerati o persoana foarte generoasa. Probabilitatea ca dorinta sa va fie indeplinita in zilele urmatoare creste evident.
Afisati mici slabiciuni
O fatada fara cusur este fara credibilitate. Studiile arata ca suntem mult mai simpatici, daca ne recunoastem pe fata propriile slabiciuni. De exemplu, daca mergeti la un interviu de angajare unde se pun limite de varsta...Ei bine, priviti-l in fata pe potentialul angajator si spuneti-i zambind: "Ce-i drept, nu am studiile dorite de dvs., dar am o experienta de peste 15 ani". Persoanele care testeaza apreciaza mai mult punctele forte ale unui candidat, daca acesta aminteste si de punctele sale slabe.
Comparatiile impulsioneaza (insa atentie la tipul comparatiei)
In munca de convingere, comparatiile fac, adeseori, minuni. Daca vreti sa atrageti pe cineva intr-un proiect profesional, spuneti-i ca intr-o tara europeana, un proiect similar s-a bucurat de un succes urias (reusita altora da incredere in fortele proprii). Si logodnicul vostru va ceda, daca dorind sa-l convingeti sa va insoteasca la o petrecere ii veti aminti ca iubirea voastra a inceput la o zi onomastica, cand prezenta lui printre invitati v-a sedus.
Tonul face muzica
Cand vreti sa convingeti, nu vorbiti nici prea tare, nici cu voce poruncitoare, nici repede. Cautati o tonalitate mai moale, strabatuta de un fir de emotie, ca atunci cand ii spuneti cuiva ca-l iubiti. Un suspin cat de mic face parte si el din strategie. Feriti-va categoric de un ton decisiv.
Cu binisorul
Faptul ca teama paralizeaza capacitatea de a actiona este confirmat stiintific. De exemplu daca le explicati unor fumatori ca patima aceasta a lor poate sfarsi mortal, ei vor refuza mesajul pentru ca declanseaza frica. Disponibilitatea lor de a se lasa de fumat va creste doar daca mesajul este insotit de sfaturi concrete, pentru aplicarea lui in practica. In loc sa-i amenintati, oferiti-le cai de iesire, solutii. Daca va iubiti partenerii, nu le dati ultimatumuri. Ii vor inversuna si mai mult in greselile lor. Luati-i cu binisorul si zambiti cand vorbiti. Ii veti castiga mai usor pentru o cauza buna.
Comentarii
Trimiteți un comentariu